Goudologie succes – en nu?

Meer dan 300 Goudologen heeft Gouda inmiddels: gediplomeerde kenners van de geschiedenis van onze stad. In 10 lessen van twee uur leer je van alles over de stad en kom je soms op onverwachte plekken. Sinds 2007 mag ik me ook Goudoloog noemen, na het doen van de speciale RAMBO-cursus voor raadsleden en ambtenaren. Zelfs als geboren Gouwenaar viel er genoeg op te steken. Inmiddels zijn ook mijn vader en een oom Goudoloog. Een groot succes, en complimenten voor het Historisch Platform daarvoor.

Kaart Gouda 1652, BlaeuMaar als je dan van alles weet over je stad gaat het toch kriebelen. Natuurlijk, je kan zo mensen rondleiden door de binnenstad en trotse verhalen vertellen, maar ergens mist er iets. Want als je het Catharina Gasthuis MuseumgoudA binnenloopt ontbreekt die geschiedenis. Natuurlijk hangen er mooie werken, en die moeten we niet allemaal verpatsen. Maar ruimte voor de geschiedenis van de stad lijkt me op z’n plaats. Bijvoorbeeld met behulp van de Goudse Canon.

We zitten volop in een bezuinigingsdiscussie. Ook het museum zal dat gaan merken. Er gaat nu vrij veel subsidie heen, voor relatief weinig bezoekers. De afgelopen jaren heeft het museum geprobeerd met de vaart der volkeren mee te gaan, en mist daardoor de Goudse maat. Nu is er een nieuwe directeur, en die wil volgens mij wel de uitdaging aangaan om te kijken wat de functie van het museum zou moeten zijn in de huidige tijd.

Wat mij inspireerde de afgelopen herfstvakantie was het Volksbuurtmuseum Wijk C in Utrecht. Een klein museumpje gerund door vrijwilligers waarin het ontstaan, het leven en de bewoners van de beruchte Wijk C centraal staat. Zoiets, maar dan voor Gouda, zou een uitstekend onderdeel zijn voor het MuseumgoudA. Met zowel aandacht voor het dagelijks leven, als de bijzondere Gouwenaars als Erasmus en Coornhert. Dat afgewisseld met de uitstekende kunstwerken die het museum bezit lijkt mij een mooi voorschot op de toekomstdiscussie.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda met de tags , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Goudologie succes – en nu?

 1. Ben van Bommel schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows Vista

  Een museumpje a la de vollksbuurt in Weik in Utrecht? Lijkyt me niet zo’n succesvolle actie. Wel geodkoop met al die vrijwilligers. Alle die (0ngebkroonde) burgememeesters in een galerij. Net interessant genoeg voor het stadhuis.
  Of voor folkloristische uitingen als in de Raambuurt. Een stedelijk (of streek)museum zal voor de bezoeker toch een aantrekkelijk aanbod moeten hebben. Dat is te vinden in (ook nu nog) relevante (kunst)feiten van het verleden tot nu. Niet zo’n gek idee zo’n canon, Michel. Ik doe mee.
  Ben van Bommel

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.6.11 op Windows 7

   Niet het hele museum zo, maar een combi lokale geschiedenis op basis van de canon, evt geassisteerd door Goudologen, in combinatie met de kunstschatten die er zijn, en je hebt een mooi museum. Maar het hoef geen Rijksmuseum aan de Gouwe te worden.

Reacties zijn gesloten.