Leuke dingen voor minder ambtenaren

Nog enigszins duf van Istanbul, direct gevolgd door een gewone werkdag met Kaarsjesavond, kon ik in de Raad aanschuiven. De laatste Raad van het jaar, traditioneel goed voor een volle agenda. Ik was al wat verontrust geraakt door alle mailtjes met moties en amendementen die voorbij kwamen. Het kon wel eens een latertje worden.

Ik hoefde zelf op slechts 1 onderwerp te reageren, de Winkeltijdenverordening. Dat was op zich makkelijk, omdat het meeste al in de verkennende bijeenkomst 2 weken geleden langs was gekomen. Wel leuk is om even de liberaal uit te hangen als het gaat om het voorgestelde spreidingsbeleid voor avondwinkels. Ik mocht de VVD nog even uitleggen dat ondernemers best zelf kunnen bepalen of ze beter in de binnenstad danwel in een buitenwijk konden gaan zitten. Als gemeente moeten we alleen toetsen op overlast, en niet op lokatie. Het amendement om dat te bewerkstelligen van de PvdA werd met onze steun aangenomen. Wat moeilijker lag het voorstel van Trots om het aantal koopzondagen te verruimen naar maximaal 52. Vanuit het coalitieakkoord konden we dat niet steunen. Daarnaast vrezen vooral veel kleinere winkeliers de koopzondag. Of die zorg terecht is of niet maakt niet zo uit, er was geen enkele winkelier aanwezig om te pleiten voor meer koopzondagen dus was er ook geen reden om hierover met het mes op tafel te debatteren. En wie weet kan de koopzondag en/of supermarkten open op zondag bij de volgende verkiezingen wel goed geregeld worden, rekeninghoudend met zowel de sector als de klanten en omwonenden. Die discussie verdient sowieso meer tijd dan die er nu is geweest.

Voor het overige viel er weinig te beleven. Wel zag ik met stijgende ergernis dat met de discussie over bezuinigingen vers in het geheugen – minder ambtenaren, minder taken – diverse raadsleden alweer leuke plannetjes aan het bedenken waren. Plannetjes die door ambtenaren moeten worden uitgezocht. Ineens is het een Kerntaak van de gemeente om het initiatief te nemen voor kortingsbonnen voor een kop koffie op parkeerbonnetjes uit automaten, bijvoorbeeld. Dat combineert ook leuk met het voorstel van Gouda Positief om een gat van €750.000 euro in de begroting te slaan door de OZB minder te verhogen. Een voorstel dat vooral gunstig is voor huizenbezitters, maar de gewone huurder die het geld beter kan gebruiken schiet er niets mee op. Toen GoPo ook nog eens aangaf het verschil tussen een motie (uitspraak Raad) en amendement (wijzigen voorstel) niet te weten na een half jaar in de Raad hield het heel eventjes op bij mij.

Politici blijven dus politici. Wel roepen over bezuinigingen, maar ondertussen geen echte beslissingen durven te nemen. Gelukkig zit GroenLinks in een coalitie die dat wel durft te doen. En gelukkig zijn er nog oppositiepartijen als de ChristenUnie, die met de meeste (aangenomen) moties en amendementen hebben laten zien dat je ook in de oppositie effectief kan zijn.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gemeenteraad, Gouda, Politiek. Bookmark de permalink.

6 reacties op Leuke dingen voor minder ambtenaren

 1. Theo schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows XP

  Beste Michel, leuk verhaal, maar iets meer waardering voor inzet van niet coalitiepartijen lijkt me op zijn plaats. De beslissingen die het college neemt worden kwalitatief toch mede gevoed door goede inbreng van niet coalitie partijen…en inzet Gouda Positief is bepaald niet representatief voor bijvoorbeeld de ChristenUnie, maar goed dat laatste heb je ook niet beweerd.

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.6.13 op Ubuntu

   Ik heb voor de zekerheid een zinnetje toegevoegd, had op twitter mijn waardering al uitgesproken 🙂 Maar over het algemeen zijn Trots, 50+, GBG en GoPo redelijk gratuit in hun opvattingen en denken SGP en CU meer mee ja.

 2. Ben van Bommel schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows Vista

  Jet Lag na Istanbul, Michel?
  Nog een vraag.
  Het fractie lid met economie in de portefeuille weet toch wel hoe kleine winkeliers denken over uitbreiding van koopzondagen. Moeten dat elke kerer weer komen vertellen op de Antwerpse weg?
  Ben van Bommel

  • Michel schreef:
   Gebruikt Firefox 3.6.12 op Ubuntu

   Toch is het niet zo simpel. Veel kleine winkeliers zien het niet zitten (ook niet allemaal), en het schijnt wel beter voor de omzet te zijn om meer op zondag open te zijn. Van mij hoeven ze niet elke keer te komen, maar het is ook niet alsof die discussie vaak wordt gevoerd. Dit was voor mij voor het eerst.

 3. Cora Boxma schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows XP

  Hoi Michel,
  Natuurlijk zal niet iedere kleine ondernemer blij zijn met al die koopzondagen, ik ben zelf zo’n kleine ondernemer geweest. Maar de tijden veranderen, men wil shoppen! Honderden Gouwenaars trekken op zondag naar het Alexandrium, die omzet ben je als Goudse ondernemer kwijt, je kan immers je eurootje maar één keer uitgeven. Dat is de reden waarom je vrij ondernemerschap moet stimuleren, wil je open, doen! Vroeger kwam de klant altijd terug omdat ze prettig geholpen waren, nu wil men shoppen, en wachten ze niet op hun vaste winkelier. Helaas het is niet anders, en willen we van Gouda een bruisende stad maken, zullen we mee moeten doen met de zeven dagen per week hype.

 4. Ben van Bommel schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 7.0 op Windows Vista

  Dank je wel Cora voor deze commerciële aanvulling van min kennis. Zijn we er dan als we de winkel vaken open doen? Of is er meer nodig om de concrrentie met Alexandrium c.s. aan te gaan? En wat kan Groen links er aan doen?

Reacties zijn gesloten.