Een goede leraar haal je zo snel mogelijk uit de klas

Misschien dat ze het in Den Haag ooit leren: bemoei je nou eens niet met het onderwijs, laat schoolbesturen en scholen zelf hun gang gaan en controleer de kwaliteit daarvan. Maar nee. Iedereen heeft namelijk op school gezeten en daarmee is iedereen ook gelijk expert op gebied van onderwijs. En het idee dat je iets aan het onderwijs over kan laten, dat botst met alle politieke wensen die er zijn.

Het nieuwste dingetje is prestatiebeloning. Ik ben daar niet principieel op tegen. Sterker nog, ik zie er wel wat in. Ik heb een aantal collega’s die altijd keihard voor de school (of beter gezegd: voor de leerlingen) bezig zijn. Die verdienen meer dan collega’s die “gewoon” hun werk doen. De redenering van de AOb dat dat voor scheve gezichten gaat zorgen kan wel kloppen, maar over het algemeen zijn goede docenten niet zo schevegezichterig, dus ben ik daar niet bang voor. De angst dat er geklaagd gaat worden lijkt mij geen argument om iets aan de beloningsstructuur te doen.

Maar gelukkig voor het AOb komt die prestatiebeloning er niet zomaar. Daar moet nog wel een slecht plan omheen worden bedacht. Vandaag werd dat slechte plan gepresenteerd: iemand die goed les kan geven krijgt… een dag lesvrij! Pardon? Het laatste wat je gaat doen is goede docenten minder les laten geven. Die fout is al eens eerder gemaakt: wie meer wilde verdienen als docent moest gaan managen, teamleiden, coördineren. Met goed je vak geven kwam je nergens. Dat is nou net de deur uit gegooid, maar komt nu via een omweg weer terug.

En wat moet die docent dan gaan doen op die vrije dag? Leuke projectjes. Je gelooft het niet. Leuke projectjes. Of je dat nou wil of niet. Alsof ze op een school niet in staat zijn om zelf de taken te verdelen. Geef je goed les? Ga dan maar in een hokje zitten, projecten bedenken.

Gelukkig ben ik niet zo’n goede docent. Kan ik lekker lesgeven aan leerlingen. Voor de zekerheid zal ik er een paar onterecht uitsturen en onvoldoendes geven. Je weet maar nooit, voor je het weet bepaalt de minister dat je te goed bent om voor de klas te staan.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Onderwijs. Bookmark de permalink.

6 reacties op Een goede leraar haal je zo snel mogelijk uit de klas

 1. Chris Bellekom schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  Hele goede blog en argumenten va “@michelk: Nieuwe blog: Een goede leraar haal je zo sne… http://t.co/o1YcMv5”

 2. joke meijers schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  RT @michelk: Nieuwe blog: Een goede leraar haal je zo sne… http://michel.klijmij.net/2011/03/07/een-goede-leraar-haal-je-zo-snel-mogel

 3. John Jorna schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows 7

  Meesterlijke blog!

 4. David Rietveld schreef:
  Gebruikt Unknown op Unknown O.S.

  [leestip] Michel Klijmij-van der Laan: Een goede leraar haal je zo snel mogelijk uit de klas: Misschien dat ze h… http://bit.ly/dOtdfc

 5. Gerbie schreef:
  Gebruikt Safari 533.19.4 op Mac OS

  Precies mijn gedachtegang, je was me alleen bloggend voor. Kun je iets goed, mag je als beloning wat anders gaan doen…

Reacties zijn gesloten.