Eindelijk samen herdenken

De dodenherdenking op 4 mei blijft een gevoelig onderwerp. Terecht, bij iets dat zo’n belangrijke en ingrijpende gebeurtenis als de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers daarvan herdenkt. Er zijn nog velen die dit zelf hebben meegemaakt, en nog meer die er indirect de gevolgen van hebben ondergaan. Die nagedachtenis moet centraal blijven staan.

Maar dat betekent niet dat je al te krampachtig moet doen. Daarom ben ik ook blij dat gisteravond een delegatie uit zusterstad Solingen in Gouda was om de twee minuten stilte met ons mee te maken. Het had van mij ook gerust 10 jaar eerder al gekund, maar blijkbaar was nu pas de tijd rijp voor dit moment.

Het Duitsland van nu valt niet te vergelijken met 70 jaar geleden. Het verleden van toen drukt nog wel zwaar op het geweten van een hoop Duitsers. Als we samen stil kunnen staan bij de slachtoffers, in de wetenschap dat de huidige generatie Duitsers evenzeer stil zal staan bij de slachtoffers van het nazi-regime, met de wil om zoiets nooit meer mee te hoeven maken, dan helpt dat zowel ons als de Duitsers bij het herdenken.

Dat vanuit het 4 en 5 mei Comittee steun was hiervoor maakt me ook weer trots op onze stad. Wat mij betreft staan we voortaan jaarlijks samen stil bij de Dodenherdenking en vieren we samen de vrijheid. In ieder geval de komende 67 jaar.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gouda met de tags . Bookmark de permalink.

1 Response to Eindelijk samen herdenken

  1. Ben van Bommel schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 9.0 op Windows 7

    Dank voor je genuanceerde verhaal. Maar aan één ding ga je voorbij: wij gedenken NIET het Duitsland van nu maar de gevolgen van het Nazi-Duitsland van toen.
    Ook dat kun je met de Duitsers van nu doen, maar waarom? De kans dat dat een ‘goede’ Duitser is sinds WO II weliswaaar groter en de kans dat nieuwe Nazies invloed hebben steeds groter. Ik begrijp die zo noodzakelijk vermenging niet zo goed. Mijn brijgezelle party vier ik ook niet met mijn aanstaande echtgenote.
    Ben van Bommel

Reacties zijn gesloten.