De Oostpolder is er om te ontspannen

De Oostpolder is altijd goed voor discussie. Het is het laatste stukje echt groen binnen de gemeentegrenzen, samen met de Goudse Hout maar dat ligt er niet nog zo oorspronkelijk bij als de Oostpolder. Zompig veen, brede sloten, veel water, struinend vee. Al jaren is de gemeente, mede dankzij GroenLinks, bezig om het gebied te behouden als landschapspark, waarmee het straks een prachtige groene long is tussen de Korte Akkeren en de Zuidplas. Tegelijk is de gemeente, ondanks GroenLinks, ook al een tijd bezig het gebied te verpesten: een bedrijventerrein werd aangelegd, DONK werd ernaartoe verplaatst, er kwam een plan voor nog meer sportvelden, en er werden recreatiehuisjes gebouwd.

Nu kwam dan het bestemmingsplan waarin alles moest worden vastgelegd. Een combinatie van gewenste en ongewenste activiteiten. En ineens zat in het bestemmingsplan een nieuwe aanslag op de polder: de recreatiehuisjes lopen niet, de eigenaar heeft daar illegaal Oost-Europese arbeidsmigranten in geplaatst, en de wethouder stelde voor die situatie te legaliseren door een zogenaamde “logies-functie” toe te voegen aan de bestemming.

Maar er zit nogal een verschil tussen mensen die een weekendje in zo’n huisjes gaan zitten met het gezin, of 6 volwassen mannen die er de hele week zitten. Dat zorgt voor meer verkeer, meer geluid, meer activiteit in een kwetsbaar gebied. En dat past dus niet in deze omgeving qua bestemming. Daarnaast moet je je afvragen of je als samenleving wilt dat een groep arbeidsmigranten verstoten uit de stad in kleine huisjes in de polder wordt neergezet. Erg bevorderlijk voor de integratie is het niet, en erg vriendelijk komt het ook niet over. Natuurlijk, er is in de stad op een aantal plekken overlast door overbewoning van arbeidsmigranten, maar lang niet overal waar ze wonen. En dat heb je als stad ook gewoon op te lossen met z’n allen, zodat die mensen hier kunnen wonen en werken en de buurt daar geen last van heeft. Wat ons betreft had de bestemming zo gebleven dat je in de Elzenhof geen arbeidsmigranten mag ophokken, maar was er wel gezorgd voor tijd voor hun werkgever om nieuwe, fatsoenlijke huisvesting te zoeken.

In het debat deden GroenLinks, samen met PvdA en de ChristenUnie, een poging de huidige bestemming van alleen recreatiehuisjes te behouden. Helaas blijkt dan veel onwillendheid (alsof arbeidsmigranten altijd overlast veroorzaken, dus je kan ze beter in de polder dumpen) of onwetendheid (alsof de volgende dag de politie op de stoep zou staan om een einde te maken aan de situatie). Daardoor dreef het onderwerp ook af van de eigenlijke, bestemmingsplantechnische, vraag: past de voorgestelde functie in dit gebied? GBG en GoPo maakten het wat dat betreft het meest bont, door te doen alsof de ondernemer dit keurig had geregeld (nee – de huidige situatie voldoet niet aan het bestemmingsplan, er was geen vergunning, dus het is illegaal) of door alleen maar te klagen over het gebrek aan huisvesting in de stad (waar genoeg leeg staat).

Uiteindelijk waren in de Raad, naast GroenLinks, de PvdA, ChristenUnie, Gouda’s 50+ Partij en de SP voor het behoud van de huidige functie, en dus het niet toestaan van intensief gebruik door arbeidsmigranten. Doordat de SGP van positief in het debat naar tegen switchte werd het amendement met een onbeschrijflijk spannende 17-16 verworpen. Jammer, maar helaas. De Oostpolder is daarmee weer ietsje minder groen, en met het softe convenant dat er is afgesloten met de beheerder en werkgever hoeven we ook niet te verwachten dat er wordt opgetreden als blijkt dat deze situatie voor niemand iets oplevert. Het enige dat is gelukt, is dat de eigenaar van de Elzenhof is gered door de overheid, ondanks dat het recreatiepark daar een commerciële blunder van jewelste is. En dat juist partijen die tegen allerlei subsidies en overheidssteun zijn nu juist dit wel mogelijk maken, dat is jammer.

Bekijk hier het hele debat.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek. Bookmark de permalink.

Een reactie op De Oostpolder is er om te ontspannen

  1. Jeroen schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 8.0 op Windows XP

    Ik woon hemelsbreed op nog geen 300 meter afstand van de Oostpolder maar moet 3 kilometer fietsen voordat ik er ben. Dat lijkt me een belangrijker punt om op te lossen dan het wel of niet toestaan van een paar Polen in een bungalow.

Reacties zijn gesloten.