Tob 60?

Eén van de meest uitdagende woordvoerderschappen in mijn raadsportefeuille is veiligheid. Hoewel er af en toe lichtpuntjes zijn blijft het ook een groot issue in Gouda, en iedere keer als het beter gaat is er ook wel weer iets negatiefs – al is het soms alleen maar negatieve publiciteit.

De afgelopen tijd ging het vooral over de toename van het toch al hoge aantal woninginbraken. Niet alleen iets Gouds, in heel Nederland neemt inbraak toe. Maar het blijft verontrustend, zeker als wordt gesignaleerd dat de daders steeds jonger worden. EénVandaag sprong er enkele weken na het AD-bericht nog eens bovenop met een buitengewoon tendentieuze reportage. De nieuwe burgemeester, Milo Schoenmaker, beloofde een plan waar we versteld van zouden staan.

Nu ligt dat plan er, maar echt versteld stonden we er niet van. Onze vraag, al vrij snel ingediend na het grote interview in het AD met de burgemeester, was: wat is er nu eigenlijk anders dan het bestaande veiligheidsbeleid, met ook al lijsten van probleemjongeren waar een individuele aanpak op losgelaten wordt? Dat verschil is nog steeds niet duidelijk, behalve dat het hier gaat om criminelen. Maar dat levert weer de vraag op: gaat dit niet ten koste van de aanpak op niet-criminele, maar wel overlastgevende jongeren? En wat winnen we dan?

Met de jonge leeftijd van de daders in het achterhoofd: welke middelen hebben we om die te helpen of aan te pakken? Want de strenge straffen uit het stuk zijn misschien niet eens mogelijk. Wie heeft de regie en heeft die persoon wel voldoende doorzettingsmacht? Want als je in het stuk leest over hoeveel problemen er bij de samenwerking zijn – extern maar ook intern, binnen de gemeentelijke organisatie – word je ook niet echt gerust op een goede afloop.

Kortom, nog veel vragen die grotendeels niet beantwoord zijn. We komen er ongetwijfeld nog op terug. De raadsbijeenkomst is hier terug te zien.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek. Bookmark de permalink.