Pernis aan de IJssel?

Na een voor mij rustige start van de nazomer in de Raad, met vooral onderwerpen in het sociale domein, kon ik afgelopen weken vol aan de bak. Het bestemmingsplan Schielands Hoge Zeedijk kwam langs. Een industrieterrein met de zwaarste milieucategorieën, pal naast de woonwijk Korte Akkeren.

Na de hoorzitting was voor ons eigenlijk wel duidelijk: dit bestemmingsplan kunnen we niet mee instemmen. Aan de chemische industrie werd volop ruimte geboden, de omwonenden kregen hoge, geurende en lawaaiige installaties voor hun deur. Het grootste probleem daarbij is dat het bedrijf Croda dat hier is gevestigd vooral ruimte wil om snel en flexibel uit te breiden (dus zonder verdere procedures met omwonenden), maar dat heus wel netjes wil doen. Alleen, het bestemmingsplan is voor het gebied, niet voor Croda. Komt er een andere eigenaar die minder goede bedoelingen heeft, dan is er ineens heel veel uitbreidingsruimte waar bewoners zich amper tegen kunnen verzetten – het ligt dan immers al vast in het bestemmingsplan.

De wethouder kwam nog wel met een paar kleine aanpassingen, waardoor rondom de watertoren de situatie wel iets verbeterde, maar over het grootst deel van het Croda-terrein bleven de grote hoogtes staan. Een laatste handreiking, waarbij we als GroenLinks voorstelden om voor het bouwvlak tussen watertoren en de nu al hoge installaties de hoogtes iets te verlagen, werd niet aangenomen door de Raad. Alleen de SP steunde ons (en Gouda Positief/GBG wel het principe maar die wilden, net als wij, eigenlijk nog verder gaan in het beperkten van bouwhoogtes). Het bestemmingsplan werd vervolgens ondanks onze tegenstem (en die van SP, GoPo, GBG)  aangenomen.

De vraag is nu wat het wordt. De vrees van omwonenden is hier te zien:

Bron: http://www.schielandshogezeedijk.nl/

Gelukkig zal een eventuele uitbreiding van Croda eerst aan een Milieu Effect Rapportage worden onderworpen. Hopelijk kan langs die route nog veel schade voor de leefbaarheid worden voorkomen.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Andere partijen, Gemeenteraad, GroenLinks, Politiek. Bookmark de permalink.

Een reactie op Pernis aan de IJssel?

  1. Ben van Bommel schreef:
    Gebruikt Internet Explorer 10.0 op Windows 7

    Dank voor alle inspanning.
    Overigens nog wel ergens een geografisch denkfoutje ontdekt in jouw redenering.
    De fabrieken liggen niet naast de woonwijk maar erin! Wel is waar aan de rand, maar daar wonen ook mensen.

Reacties zijn gesloten.