Bezuinigingen

Volgend jaar moet er zo’n 5 à 6 miljoen euro gevonden worden in de begroting van 2015 en verder. Ook dan zijn we nog niet van de bezuinigingen af. Het Rijk geeft minder geld aan gemeenten via het gemeentefonds, en op allerlei andere zaken wordt ook nog bezuinigd. Er is dus minder geld, het aantal taken neemt toe (jeugdzorg, AWBZ-WMO, Participatiewet). De eigen inkomsten die vrij te besteden zijn vormen maar ongeveer 10% van de begroting, dus daar zit weinig schuifruimte. Op zoek naar nieuwe mogelijkheden dus.

Ambtelijk is uitgezocht wat de mogelijkheden zijn. Daar kwam in totaal zo’n 20 miljoen euro aan keuzemogelijkheden uit. Allemaal vervelende keuzes overigens, want of je nou een ambtenaar die met pensioen gaat niet vervangt of de schouwburg sluit: de stad merkt het altijd. Langere wachttijden, minder ondersteuning voor initiatieven, geen bedankje voor de vrijwilligers: allemaal taken die de gemeente nu uitvoert.

Maar los van pijnlijke bezuinigingen, de onrust die er ontstaat is ook al vervelend. Zet een keer groot in de krant dat een zwembad geen gemeentelijke taak is, en de eerste verontruste burgers staan al op de stoep: want dat kan toch niet, het zwembad sluiten? Tegelijk is het ook op andere manieren teleurstellend. Partijen die op luide toon roepen dat het toch afgelopen moet zijn met stedenbanden en de relatie met Ghana zien nu dat dat maar enkele tienduizenden van de benodigde miljoenen oplevert.

Binnenkort mogen we nog een avondje vragen stellen, en daarna is het remmen los en de campagne in. Het nieuwe college kan gelijk aan de slag met een bezuinigingspakket voor de komende jaren. Zaak dus om goed voorbereid te zijn. We gaan met de top van de lijst natuurlijk de stukken uitgebreid lezen en bespreken. Alle input is daarbij welkom. Dat een bezuiniging ook iets moois kan opleveren hebben de Garenspinnerij (Cultuurhuis) en Chocoladefabriek (Bieb plus archief plus van alles) laten zien. Dus niet alleen de bedreigingen van bezuiningen maar ook de kansen zijn belangrijk. Ik ben benieuwd naar de creativiteit van de stad, hoop dat er veel input zal komen vanuit de stad en dat die creativiteit ook na de verkiezingen een belangrijke plek blijft krijgen in dit traject. Lees mee  en reageer!

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in Gemeenteraad, Gouda, GroenLinks, Politiek. Bookmark de permalink.