Kandidaat!

Met enige trots sta ik vanavond in TivoliVredenburg. Niet omdat ik zo goed kan zingen of muziek maken, maar omdat de kandidatencommissie van GroenLinks mij voordraagt voor een plek op de lijst. Op plek 35 weliswaar in de achterhoede, maar wel een plek om trots op te zijn. En met een advies dat spreekt over “talentvol politicus”, “kent zijn dossiers” en “rasdebater” ben ik natuurlijk ook heel blij.

Via mijn kandidatuur wil ik vooral het onderwijsgeluid uit de praktijk steviger laten horen. Hoewel GroenLinks prima ideeën heeft over onderwijs komt het er de afgelopen jaren niet zo goed uit, terwijl onderwijs zo’n belangrijk onderwerp is. Ieder kind (bijna) gaat naar school, brengt daar veel tijd door en wordt daar gevormd. maar met de toenemende kansenongelijkheid ontwikkelt niet ieder kind zich optimaal. Daarbij is het voor docenten door oa Passend Onderwijs en slecht besteed geld steeds moeilijker om goed les te kunnen geven. De wil is er wel maar de werkdruk hoog – en daardoor ook het ziekteverzuim. Er moet dus meer met docenten worden gekeken hoe het onderwijs beter kan, van basisonderwijs tot en met hoger onderwijs. En vooral ook: meer positiviteit en waardering. Want ondanks alles scoort het Nederlandse onderwijs goed, dankzij docenten en ondersteunend personeel die keihard werken uit passie voor de ontwikkeling van kinderen. Om die passie over te brengen in de lessen moet er meer ruimte komen voor het onderwijs.

In Gouda ben ik nu meer dan 10 jaar gemeenteraadslid. In deze mooie, kleine stad met grootstedelijke problemen leer je veel over en van de politiek. Gouda ligt onder een vergrootglas van de landelijke pers. De fragmentatie die we in de Goudse Raad, met 12 partijen, al langer kennen dringt straks waarschijnlijk ook door in Den Haag. Het is goed dat er mensen die ervaren zijn in het politieke handwerk en uitdagende situaties op de lijst komen. Behalve vanuit de politiek is mijn achtergrond in Gouda op veel andere terreinen handig. Gouda is een stad op de grens van Randstad en Groene Hart. Een oude, monumentale stad van waaruit je in 10 minuutjes middenin de prachtige polders bent. Een stad die heel gemiddeld is, maar ook heel verdeeld. De hele diversiteit van Nederland in een notendop.

Ik hoop dat ik in het referendum nog wat stijg, om zo het belang van een frisse blik, politieke ervaring en de werkvloer van het onderwijs stevig in GroenLinks neer te kunnen zetten.

Over Michel

Michel Klijmij is gemeenteraadslid voor GroenLinks Gouda, (co-)woordvoerder milieu, veiligheid, bouwen & wonen, ruimtelijke ordening, voorzitter A-onderwerp Armoedebeleid. Michel Klijmij woont al zijn hele leven in Gouda en houdt van hobby's. Dat zijn klooien met computers, radiomaken en politiek. Op dit weblog publiceert hij alles wat hij vindt dat de wereld moet horen.
Dit bericht is geplaatst in GroenLinks, Politiek. Bookmark de permalink.