WordPress NL

Dit weblog draait op WordPress, een open-source weblogpakket dat gericht is op gemak, webstandaarden, bruikbaarheid en esthetiek. Op deze pagina vind je de Nederlandse vertaling van WordPress. Hiermee wordt het admin-deel vertaald. Om ook het weblog zelf in het Nederlands te krijgen moet het thema vertaald worden. Voor enkele thema’s hebben we dat gedaan.

Al het vertaalwerk van WordPress is vrijwilligerswerk. Dat betekent dat een hoop mensen hun best doen in hun vrije tijd om een zo goed mogelijke vertaling af te leveren. Dat betekent ook dat je met suggesties voor verbeteringen mag komen. Het liefst via e-mail, en anders via de reactiemogelijkheid onderaan. Verderop staan ook de bestanden en instructies om zelf aan de slag te gaan met vertalen.

Tegenwoordig kan je beter op nl.wordpress.net kijken. Daar komen de downloads en er is een forum voor ondersteuning en discussie. Deze pagina wordt niet meer geüpdate.

Downloads voor WordPress 2.0 (huidige: 2.0.5)

Admin-deel: nl_NL.mo (Laatste update: 30 oktober 2006.)

Installatie:
kopieer nl_NL.mo naar de map wp-includes/languages/ . (als de map niet bestaat, maak deze dan aan).

Pas nu je wp-config.php aan met de regel:
define ('WPLANG', 'nl_NL');

Vertaalde themes voor WordPress

Download het zip bestand naar wp-content/themes/, pak het uit en kies het in het admin-deel.

Hoe Kubrick-nl eruit ziet
Kubrick-nl (update: 31/10/2006)
Dit is het standaard-thema van WordPress, Kubrick. Het is geschikt gemaakt voor de WordPress Widgets plugin. De datumweergave komt uit de standaard WordPress opties. Vertaling staat direct in de php bestanden (geen .mo bestand).

Hoe Steam-nl eruitziet
Steam-nl
(update: 1/5/2006)
Een bewerking van Kubrick door SteamedPenguin met als doel het thema meer flexibel te maken met minder plaatjes. Het thema wordt niet meer onderhouden. Het is geschikt voor de WordPress Widgets plugin.

Hoe Modern-nl eruit ziet
Modern-nl
(vertaald door David Felt)
Ook geschikt voor de WordPress Widgets plugin. Vertaling niet in de php bestanden maar via po/mo bestanden in de thema-map. Het hele thema zit in het zip bestand.
K2
K2 (alleen SVN versie)
De ontwikkelingsversie van K2 gebruikt gettext en kan dus met po/mo bestanden vertaald worden. Download hier het nl_NL.mo voor in de themamap (wp-content/themes/k2). Gebruik nl_NL.po om zelf te vertalen. De SVN versie van K2 is in constante ontwikkeling, installatie op eigen risico. Ook hiervoor is het nodig om je wp-config.php aan te passen zoals bovenaan beschreven.
Wie liever iets minder experimenteel doet kan deze vertaling van K2 beta 2 gebruiken.

Zelf bijdragen

Je kan helpen door fouten en suggesties te mailen naar michel@klijmij.net. Of door zelf te gaan vertalen. Hiervoor heb je nodig:

 1. Het nl_NL.po bestand
 2. Een vertaalprogramma zoals poEdit. OS X gebruikers kunnen BBEdit gebruiken, zie hier voor instructies.

Met poEdit kan je je vertaalresultaat met 1 druk op de knop compileren naar het .mo bestand om in je WordPress installatie te gebruiken.

Veelgestelde vragen

Hoe komt het dat alleen het admin-deel is vertaald?
Zo werkt WordPress nou eenmaal. Download een van bovenstaande vertaalde thema’s om alles in het Nederlands te krijgen.

Hoe komt het dat mijn favoriete plugin nog steeds in het Engels is?
Alleen de standaard WordPress installatie wordt vertaald. Alle extra’s moeten apart vertaald worden, ook plugins.

De datum staat nog steeds in het Engels!
Kijk eerst in het admin-deel bij de Opties, daar kan je aangeven hoe de datum moet worden weergegeven. Als dat wordt genegeerd zou het “vertaald” moeten zijn. Eventueel kan het komen doordat de php op de server waarop je WordPress staat geen Nederlands kent.

Problemen?

Controleer eerst of je bovenstaande stappen juist hebt uitgevoerd. Is je nl_NL.mo door de webserver te lezen? Dit kan je testen voor http://jouwweblog.nl/wordpres/wp-includes/languages/nl_NL.mo in je browser in de tikken.

Soms blijft de onvertaalde versie in de cache van je browser “hangen”. Met shift+verversen (IE: shift+F5, Firefox: control+shift+r) wordt de laatste versie opgehaald.

Werkt het nog niet? Kijk dan ook eens hier voor een oplossing voor een bug in php gettext.

65 reacties op WordPress NL

 1. Woudloper schreef:
  Gebruikt Firefox 1.5.0.4 op Windows XP

  Even een korte vraag. Ga jij nog wat doen met bovenstaande reacties over de Nederlandse vertaling? Zelf heb ik namelijk geen kaas gegeten van het bijwerken van een taalbestand en zou toch graag een op-en-top Nederlandse vertaling zien.

  Ik begrijp dat je het druk hebt nu je als raadslid voor Groenlinks in de gemeenteraad zit, maar dacht zal nog even een kleine oproep plaatsen…

 2. Gebruikt Firefox 1.5.0.4 op Windows XP

  Bedankt voor je vertaling van WordPress. Ik heb er dankbaar gebruik van gemaakt voor mijn weblog (http://www.vervoerslog.twee88.nl). Ik hoefde nu alleen nog voor een vertaling van het thema te zorgen. Jammer dat je daarvoor in de PHP bestanden moet duiken. Voor de doorsneel gebruiker is dat nog best lastig.

 3. Roy schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Halo Michiel, toffe site, goede tips, ik heb de volgende vraag ik hoop dat je me kunt helpen hiermee, ik heb je Nederlandse default theme eens geprobeerd en ook de taalinstelling aangepast in het WP-Config bestand. Je theme werkt en de datum komt netjes in het Nederlands eruit op m´n testblog.
  Ik het het originele defaulttheme zelf ook al grotendeels vertaald (kwam er te laat achter dat jij dat al gedaan hadf) en lichtelijk bewerkt en wil dit blijven gebruiken (uren werk aan gehad).
  Het enige wat niet lukt is de datum in het nederlands krijgen, als ik jou theme activeer komt de datum WEL in het Nederlands naarboven en via het originele theme niet, dit blijft engels, weet jij hoe en waar ik dit moet aanpassen??? (Blijkbaar heb je ergens een tag in een phpbestand aangepast?Alvast bedankt, verder wil ik je deze plugin niet onthouden:
  http://randomfrequency.net/wordpress/search-pages/ hiermee kun je je hele site laten doorzoeken dus ook pagina´s, niet alleen de weblog. Chao groeten Roy

 4. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 1.5.0.4 op Ubuntu

  Ik gebruik in mijn opties in het dashboard als standaard datumnotatie “j F Y”. Mijn vertaling gebruikt die (met < ?php thedate() ?> ). Anders zal je moeten zoeken naar waar de datum string in de php bestanden staat.

 5. Jaap schreef:
  Gebruikt Firefox 1.5.0.4 op Mac OS

  Misschien een linkje om te vermelden in bovenstaand artikel: ik heb K2 beta 2 in het Nederlands vertaald, en je kunt hem downloaden vanaf mijn website.

 6. Woudloper schreef:
  Gebruikt Firefox 1.5.0.4 op Windows XP

  Michel, moet je op deze pagina geen melding maken van het nl.wordpress.net initiatief om ook meer bezoekers die kant op te sturen?

 7. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 1.5.0.4 op Ubuntu

  Ja, maar die is nog niet helemaal 100% af en officieel in gebruik.

 8. Iris schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Hallo Michel,

  Wat goed dat je een NL-page aan het bouwen bent voor WP!

  Ik heb een vraag die ik niet zo snel kan terugvinden op geen enkele website, misschien is het antwoord eenvoudig, en misschien bestaat het helemaal niet…

  Op mijn website http://www.iriskronenburg.nl schrijf ik elke dag een stukje, het staat nog under constructie omdat ik nog lang niet alles heb zoals ik wil, maar het is wel de opzet!

  Alle dagen zijn allemaal aparte html pagina’s. Is het nu mogelijk om ALLEEN maar de optie bij elke losse dag te zetten dat mensen iets kunnen schrijven??? Dus geen headers, kalender, archief enzo… alleen maar een reactie invulveld en dat het dan zoals bij een blog automatisch geplaatst wordt???

  Ik hoop van je te horen, of van iemand anders die het antwoord weet.

  Hartelijke Groetjes,
  Iris

 9. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 1.5.0.4 op Ubuntu

  Iris, volgens mij gebruik je geen WordPress…?

 10. Leonie schreef:
  Gebruikt Internet Explorer 6.0 op Windows XP

  Hai Michel,

  Allereerst erg goed dat er nu een Nederlandse vertaling is!
  Ik kwam echter achter iets vreemds in de “timestamp”/datum bewerken:
  sommige maanden zijn met hoofdletters (Januari/Februari/Maart/Mei/Juni/Juli/Augustus/Oktober),
  maar de rest van de maanden is in kleine letters. Ik weet dat het om details gaat, maar ik zou het fijn vinden om alle maanden in hoofdletters te hebben. Enig idee hoe ik dit kan aanpassen??

  Groet,

  Leonie

 11. Jeroen schreef:
  Gebruikt Firefox 1.5.0.5 op Windows XP

  Hallo,

  Even een vraagje, omdat ik er zelf niet meer uitkom. Ik wil mijn site graag tweetalig maken, namelijk engels en nederlands. Daarom gebruik ik de plugin polyglot, hierdoor kan ik de posts tweetalig aanbieden, dit werkt al. Maar bepaalde teksten zoals Categories, Archive en dergelijke die in de theme gebakken zitten blijven engels.

  Ik begrijp denk ik wel hoe ik mijn theme moet vertalen, maar wordt het dan ook tweetalig? Kan iemand hier enige duidelijkheid in scheppen? Het admin gedeelte vind ik niet interessant en mag gewoon engels blijven.

  Groeten, Jeroen

 12. Michel schreef:
  Gebruikt Firefox 1.5.0.4 op Ubuntu

  Leonie: in het vertalingsbestand staan alle maanden in het Nederlands met een kleine letter. De oorzaak van je probleem zit dus niet in de vertaling.

  Jeroen: Geen idee, probeer het eens op het forum van nl.wordpress.net .

  Ik sluit bij deze de reacties op deze pagina aangezien het forum op nl.wordpress.net werkt en een betere plaats is voor WordPress vragen dan deze pagina.

 13. Pingback: Nederlandse vertaling at Information Overload

 14. Pingback: Twan van Elk » Blog-archief » Switch back

 15. Pingback: Plugin maakt wordpress mobiele telefoon vriendelijk at MarcAThing.com

Reacties zijn gesloten.