In de raad

Als Gouda in bloei is vooruitgegaan in de laatste 25 jaren, is die ontsprongen uit de fabriek, uit het kantoor, uit de werkplaats en de studeerkamer, maar niet uit de raadszaal.

— A.A. Van Bergen IJzendoorn (1889) (via de Spraakmakers)

“Wat doe je nou eigenlijk in de raad?” is een vraag die me regelmatig gesteld wordt. En “is het leuk?”. Nou doe ik alleen maar leuke dingen, dus die vraag is makkelijk beantwoord. Wat ik doe is lastiger – veel stukken lezen, vergaderen, maar ook op werkbezoek, praten met mensen, etc. “En wat heb je dan bereikt?”. De moeilijkste vraag. Als raadslid heb je nou eenmaal weinig invloed, je hebt immers altijd een meerderheid nodig. Een succesje kan klein lijken, maar grote gevolgen hebben.

Raadslid zijn
Heel wat, zo niet het meeste werk gebeurt buiten de vergaderingen. Werkbezoeken, stukken lezen, informatie opzoeken, borrelen, etc. Binnen de raad ben ik lid van commissies 1 en 3, dat zijn de commissie financiën/beleid (geld, veiligheid, beleidsnota’s, samenwerking met andere gemeentes), en de commissie ruimtelijke structuur en economie (verkeer, openbare ruimte, groen en bomen, detailhandel). In de nieuwe werkwijze worden dat het cluster “beleid” en het cluster “stad”. In die nieuwe werkwijze ben ik de voorzitter van het A-onderwerp “armoedebeleid” dat vanaf september echt gaat losbarsten.

Bereikt
Wat heb ik dan bereikt? Dat is soms lastig te bepalen (elke keer als ik voor iets stem bereik ik immers iets). Niet alles wat je bereikt is in de raad zelf. Aandacht voor een onderwerp kan soms al helpen. Toch heb ik maar een lijstje gemaakt van onderwerpen waar ik meer dan gemiddeld wat betekend heb. Zie ook Media.

  • Nacht van de Nacht: het licht op het stadhuis ging uit als signaal tegen energieverspilling en lichtvervuiling. Krijgt nog een vervolg.
  • Aandacht voor problemen rondom stemcomputers, in de raad en in de media. Ik kreeg pas gelijk met het rapport van Loek Hermans.
  • Gouda heeft het Manifest van de Open Overheidsorganisaties getekend, na aandringen van mij. OS/OSS krijgt daarmee een stevige plek binnen de gemeente. Een motie om OS/OSS te gebruiken werd unaniem aangenomen.
  • Het Groenstructuurplan kreeg een andere subtitel, een offensievere toon, en gaat rekening houden met CO2-uitstoot. Het plan om met bomenkap een informatiebord te plaatsen wordt bekeken door de wethouder.
  • Er is aandacht voor veilig vrijen en de rol van de gemeente bij preventie van SOA’s.
  • De Oostpolder blijft wat groener doordat de wethouder via mijn amendement eerst andere lokaties voor extra sportvelden moet onderzoeken
  • In het veiligheidsbeleid is ook het tegengaan van disciminatie en uitsluiting opgenomen. Crimineel gedrag wordt bestraft en we zetten ons in voor preventie.
  • Inzamelen van plastic staat steviger op de agenda en oplossingen voor de problemen komen eraan (meer plekken, vaker ophalen)
  • Gouda gaat naar 100% duurzaam inkopen
  • Ik ben genomineerd geweest als Beste Jonge Raadslid van 2009.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.